Chinese gewoonten en etiquette

Etiquette » Buitenland » Ni hoa, in China. De begroetingsregels in China zijn voor mannen en vrouwen hetzelfde. Wil je iemand op de juiste wijze begroeten, zeg dan. Chinese Etiquette — Do's and Don'ts in China When meeting the locals in China, it's good to know what to do and what not to do. China's culture has developed differently from other countries' for thousands of years However, having a basic grasp of Chinese business etiquette and culture can not only impress your Chinese colleagues, counterparts, and clients but also help you build stronger working relationships with clear and smooth communication 你好! (Hello!) and Welcome to our Guide to Chinese Culture, Customs, Business Practices & Etiquette. A country that has witnessed huge cultural and economic change in the past century now stands as one of the world's power houses In China eet men met stokjes wij kennen dit beter als Chinese stokjes in China zegt men kuai zi.De stokjes dienen om het voedsel naar de mond te brengen. Volgens de etiquette mogen de stokjes de mond niet aanraken. De Chinese eetstokjes zijn recht en met een stompe punt. Chinezen gebruiken alleen maar messen in de keuken niet aan tafel

The official policy in Chinese business etiquette forbids gifts. The gesture is considered bribery, which is illegal in the country. - If you are invited to a business meal, wait to be seated, as there is a seating protocol based on hierarchy Berichten over Chinese gewoonten & gebruiken geschreven door Judith. Judith in China bloemperken en bomen te genieten of om op een bankje in de zon te zitten. Home Chinese Culture Chinese Food Chinese Dining Etiquette How to Eat in China — Chinese Dining Etiquette As a guest at a meal, one should be particular about one's appearance and determine whether to bring small gifts or good wine, according the degree of relationship with the master of the banquet Eating is a dominant aspect of Chinese culture, and eating out is one of the most common ways to honor guests, socialize, and deepen friendships. Proper etiquette is very important to traditional Chinese people, who feel good manners invite luck, and boorish conduct brings shame Het zal u in ieder geval wegwijs maken in het dagelijkse leven van de Russen, het Russische bijgeloof, specifieke zaken betreffende Irkutsk enzovoort. Wekelijks zullen hierop dan ook interessante dingen te lezen zijn. Dit alles is te danken aan het vak Internationaal Protocol en Etiquette dat ik volg aan de universiteit van Irkutsk. Weetje

Ni hoa: 'Ontdek de etiquette en gebruiken in China!

Dining in a Chinese restaurant A multitude of etiquette considerations occur also when dining in China. There are some special differences in table manners from western countries Home > New Posting > Cultural Etiquette: China: The People. Deeply rooted in Chinese society is the need to belong and conform to a unit, whether the family, a political party or an organization. The family is the focus of life for most Chinese. Age and rank are highly respected

Dec 29, 2013 · With Chinese business expected to be a growing source of revenue for many U.S. companies, it may make sense for U.S. business travelers to learn proper etiquette before their next trips to China With China being one of the earliest ancient civilizations, Chinese culture is extremely diverse and varying, and it has a profound effect in the philosophy, virtue, etiquette and traditions of Asia to date Ook zouden we eens samen een film kijken en ik zocht naar een film in Engels en Chinees, ging zij een alleen Chinese film kijken en zei ze waarom ik niet een Nederlandse / Engelse film koos, samen romantisch een film kijken kan dus in China prima naast elkaar met verschillende films (ja waarom ook niet?)

Chinese Etiquette China is a country that has long been known for its ceremonies and etiquette through the ages. However, it can be something of a culture shock when it comes to the differences between the social niceties between the country and the western world Chinese omgangsvormen en etiquette verschillen van westerse douane op verschillende manieren en het is makkelijk om te maken een sociale fout tijdens maaltijd tijd. Niet eten van het laatste stukje van voedsel tenzij het wordt u aangeboden, en toestaan dat de host om te beginnen eerst eten Het is interessant om de gewoonten van een land te bestuderen en ze te vergelijken met de normen en waarden in je eigen land. maar zuiver en alleen Chinese. Chinese thee en cultuur Ricardo Kleine Thee dame Deng Qiali demonstreert een thee ceremonie en thee expert Hong Zhi legt uit waarom thee zo belangrijk is in China. The Chinese Tea Company. Onder oude gewoonten vallen ook de etiquette en onze tafelmanieren. Steeds weer spelen mee de regels (niet met volle mond), de traditie (tafelschikking), het performatieve (kijk ons zitten!) en de zingeving

Chinese Etiquette — Do's and Don'ts in China - ChinaHighlight

 1. Goede gewoonten neem je over, leer je aan en houden stand. Vooral als ervoor een traditie is ontstaan en je het spel hebt leren spelen. De etiquette aan tafel, de codes rond de begroeting of de wijze waarop je met een gebaar een dame voor laat gaan, het zijn symboolhandelingen waarmee mensen elkaar iets zeggen
 2. Chinese Wedding Etiquette voor gasten . Een Chinese bruiloft heeft vele tradities, gewoonten en regels. Het is belangrijk voor de gasten van de bruid en bruidegom op de hoogte zijn van de etiquette met betrekking tot de verschillende elementen van de huwelijksviering, van kleding tot geschenken
 3. China - Chinese business etiquette, business culture, manners, and Geert Hofstede Analysi
 4. Inside China: Tipping & Etiquette - Before you visit China, visit TripAdvisor for the latest info and advice, written for travelers by travelers. Many Chinese.

12 Tips for Chinese Business Etiquette and Cultur

Cultural Notes on Chinese Negotiating Behavior James K. Sebenius Cheng (Jason) Qian etiquette, and so forth) and by instilling a sense of shame in people. Zuid-Afrika: Leidraad voor gewoonten en etiquette (Dutch) Paperback. Be the first to review this item. See all formats and editions Hide other formats and editions

China - Language, Culture, Customs and Etiquette

 1. Cross-cultural body communication at work is particularly fraught with problems - hence the many books on protocol, customs and business etiquette for particular regions. Protocol zou ik hier niet met 'protocol' vertalen. '...over gewoonten, gebruiken en zakelijke omgangsvormen' lijkt me OK.
 2. Shortly after, John Clements had a short but meaningful discussion on Chinese Culture and the proper etiquette one should practice when interacting with them. when you sign up for Medium
 3. ded. The ability to go with the flow and be patient is essential
 4. De gebruiken en omgangsvormen in China wijken af van die in Nederland. Waar veel bezoekers van China verder het meest aan moeten wennen zijn de Chinese.
 5. Chinese Manners in Daily Life - Chinese Etiquette Chinese Culture - Page 1 - chinesetimeschool.com Chinese Etiquette Chinese Manners in Daily Life Top
 6. Goede zakelijke etiquette in China, daarom, vereist een goede basiskennis van de taal of een betrouwbare vertaler, evenals een firma begrip en respect voor de bepaalde gewoonten en waarden die uniek zijn voor de Chinese cultuur

Eetgewoontes - ChineseFoo

 1. Ver. Arabische Emiraten elmar cultuur bewust (Cultuur Bewust!: een leidraad voor gewoonten en etiquette) on Amazon.com. *FREE* shipping on qualifying offers
 2. read like to intern in China, teach En
 3. Het is daarom nodig om in staat te zijn je eigen culturele gewoonten even opzij te zetten, en wanneer het nodig is de wereldwijd aanvaarde tafelmanieren toe te passen. Maar naast tafelmanieren leren de studenten van haar school ook hoe ze een tafel correct moeten dekken, sociale etiquette, hoe ze zich horen te kleden, business etiquette etc
 4. Workshop Chinese Etiquette en Theeceremonie. De theeceremonie is al duizenden jaren oud en wordt in China nog steeds volgens strenge regels uitgevoerd. Na de power point-presentatie gaat u zelf aan de slag om met een echt theeservies en volgens de juiste handelingen thee te schenken
 5. Customs and etiquette in Chinese dining are the traditional behaviors observed while eating in Greater China.Traditional Han customs have spread throughout East Asia, but sometimes evolved differently - especially following the Communist revolution that produced the PRC
 6. Demystifying Chinese Body Language and Business Manners. Posted on Wed, , Chinese Etiquette Expert.
 7. Een stukje Syrische etiquette Even snel een kort berichtje! Als onbedoeld gevolg van een avondje uit zijn Rheate en ik in een internetcafe beland. Rheate komt ook uit.

Business Culture and Etiquette in China Today Translation

Translation for 'etiquette' in the free English-Chinese dictionary and many other Chinese translations. etiquette translation into Chinese. EN EN etiquette. Ghana Cultural Etiquette. Always greet people from right to left, always with your right hand. Remember that your palms are always properly aligned for greeting people when going right-to-left. Always follow this order, regardless of the age or gender or status of the people you are greeting De meeste Chinese mensen zullen zeer vergevingsgezind voor faux pas door buitenlanders. Mensen begrijpen dat douane overal verschillend zijn en kunnen eigenlijk echt blij om te praten over de gewoonten en tradities in het algemeen Chinese cultuur en die uniek zijn voor een bepaalde regio

Chinese gewoonten & gebruiken « Judith in Chin

 • Be the first to ask a question about USA - Culture Smart! Handig om een eerste inzicht te krijgen in de eigen aard en de gewoontes van de USA, maar door zijn.
 • The guide to BUSINESS CULTURE AND ETIQUETTE IN CHINA will allow you to understand how chinese business culture and business etiquette Contratos Internacionales en.
 • d your chopstick table manners and make sure not to stab your food with it
 • BUSINESS CULTURE AND ETIQUETTE GUIDES in 80 Contratos Internacionales en Español detailed information to learn how business culture and etiquette affect.
 • Japanese nightlife etiquette can be a bit intimidating when visiting Japan for the first time. We go over some useful tips for first time visitors. Hachinohe is 3 hours from Tokyo station by.

Chinese Dining Etiquette - ChinaHighlight

 1. Dat is Nederlandse etiquette. In China vraagt men niet hoe het gaat, en WordPress houdt de zoektermen die mensen gebruiken bij. by Judith Chinese gewoonten.
 2. Table manners are the rules used while eating, Seating and serving customs play important roles in Chinese dining etiquette. For example, the diners should not.
 3. Reageer op het artikel De Chinezen en hun gewoonten: bereid je voor! Mijn buren zijn van Chinese komaf en komen hier regelmatig mee-eten. MVG Kevin 'Money' Tieben

Tips on proper etiquette around the dinner table Cityline. UP NEXT. How to set a proper Thanksgiving table DOLE: Libo-libong chinese worker, binigyan ng working permit bilang construction worker Chinese Etiquette: Key Concepts, Being Polite, Cultural Differences Posted on September 25, 2007 by Robert Thompson If you are traveling to China, living in China, have friends or family who just moved to China, or are going to the Beijing Olympics in 2008, here you can brush up on your Chinese etiquette (or better yet, send them the link!)

Customs and etiquette in Chinese dining - Wikipedi

 1. Chinese Wedding Etiquette voor gasten Een Chinese bruiloft heeft vele tradities, gewoonten en regels. Het is belangrijk voor de gasten van de bruid en bruidegom op de hoogte zijn van de etiquette met betrekking tot de verschillende elementen van de h.
 2. Wat zijn de gewoontes en etiquette Thailand? Wat moet je doen en wat niet? Er was eens een Chinese toerist die bijvoorbeeld haar voeten wasten in de wasbak waar.
 3. Dining etiquette in Peru is similar to the rules of dining etiquette in the other Andean and South American countries. The dining etiquette information below presents Peruvian variations from general dining etiquette of Andean and South American as found on the Colombian dining etiquette page

• Chinese psychology and non-verbal communication . Chinese Business Etiquette Videos . Sara Jane Ho's on-demand course on Chinese business etiquette is the first of its kind in the virtual space and offers Westerners a chance to learn from her anywhere, anytime, and on any device In Suriname heeft zij naam gemaakt door het publiceren van de achtdelige documentaire-serie Landbrug naar China, waarin nazaten van Chinese immigranten aan het woord komen en er culturele en taalinformatie wordt gegeven. De serie is twee maal uitgezonden op de Surinaamse t.v.-stations Traditional Chinese people believe, their dead ancestors are sleeping underground, the noise of chopsticks hitting floor will awake their ancestors' sweet dreams. Dinner table seating etiquette. At a Chinese dinner, are there any differences between those seats and who sits where? Of course there is

Labels: Emigreren, Gebruiken en Gewoonten, Tips Spaanse taal. 9 opmerkingen: Anne zei O, wat grappig. Nog niet alles is me bekend dus ik zal dit lijstje. In parken en andere openbare ruimtes kunnen de mensen leeuw- en drakendansen en steltlopers zien. Grafschoonmaakdag: Qingmingjie, helder-en-schoon-feest vindt plaats op 5 april. Het kan grafschoonmaakdag genoemd worden, omdat het de dag is waarop mensen hun voorouders herdenken door hun graven schoon te maken en respect te tonen aan de overleden A strong relationship with your Chinese business counterparts can help smooth business interactions. Practicing a few important business etiquette rules can be an integral part of cementing these good relationships. Chinese culture today is a hybrid of long-standing customs and Westernized lifestyle The job of coordinating and preparing Chinese funerals falls on children or younger family members. It is part of the Confucian principle of filial piety and devotion to one's parents. Family members must consult the Chinese Almanac to determine the best date to hold the Chinese funeral ceremony EN law and etiquette . volume_up {noun} law and etiquette. volume_up. 礼法 [lǐfǎ] {noun} Similar translations Similar translations for law and etiquette in Chinese

Japan dos and don'ts: etiquette tips for first-time travellers arm yourself with a few of these handy etiquette tips before your trip: from when to bow and take. Chinese Business Card & Travel Etiquette: Mainland China Deeply rooted in Chinese society is the need to belong and conform to a unit, whether the family, a political party or an organization. The family is the focus of life for most Chinese. Age and rank are highly respected Multilingual Workplaces: The Etiquette of Talk Policies for Multilingual Workplaces. workers are now hired because of fluency in languages like Chinese and. Ook zijn relaties belangrijk voor Chinezen, en kost het veel tijd, geduld en moeite om de relatie zo goed mogelijk te maken. Pas als de relatie stabiel genoeg is wordt er een deal gemaakt. China is een groot land; daardoor verschillen de gewoonten en gebruiken, net als de taal, per streek Open Office Space Etiquette: Do's and Don'ts 04/10/2014 04:06 pm ET Updated Jun 10, 2014 Many will contend working in an open office area brings out the worst in coworkers due to hourly.

Weetjes over Russen yannaholeman

Zakelijke omgangsvormen voor een goede Chinese handelsrelatie. Zakelijke etiquette China. Leer een paar Chinese zinnen. Dit wordt gewaardeerd en. Etiquette in China is dedicated to helping you understand how to conduct yourself in China to build better relationships, succeed in business and generally enjoy your stay. Saving Face: Face means you have a good reputation and deserve respect Dragon Dance- I think Mom's fascination with all things Chinese brought memories of her father, whom she loved dearly Japanese Etiquette Lessons from the Ogasawara School than 800 years preserving and teaching Japan's intricate system of etiquette. The heads of the family have. Holiday tipping and gift giving etiquette Breakfast Television. UP NEXT. DOLE: Libo-libong chinese worker, binigyan ng working permit bilang construction workers GMA News Onlin

See an excellent DOs & DON'Ts page in corporate life, everyday life, etc... and a very useful site on essential etiquette advice uild relationships instead of procedures. It is not a waste of time! DON'T live (only) among expats : you have the opportunity to live in a foreign country and if you only meet your compatriots, you may as well be in. Etiquette & Customs . Eating out . Chinese people are famed for their love of eating - so much so, the (exaggerated) saying has become quite popular today: the Chinese eat everything with four legs, except for tables, and everything that flies, except for airplanes Chinese culture reflects the customs and traditions of one of the largest countries in the world, with 1.34 billion people Get in touch with us now with your requirements and we guarantee we will be in touch within the hour. Ring us on 01460 279900 or drop us a message

Table Manners in China, Etiquettes and Taboos When Dinin

Get this from a library! Bij de Chinees. [Bettine Vriesekoop] -- Inzicht in de drijfveren en de levenswijze van Chinezen en de veranderingen die in China plaatsvinden Yup, that's right, Chinese New Year is almost here so it's time to start preparing! so here are some tips on lai see etiquette. Giving Lai See. 1 Here are five things you can do to stay lucky during the Year of the Pig. How to Stay Lucky During the Chinese New Year But proper hongbao etiquette must be observed:. 11 Taboos in Chinese Culture. Search. Search the site GO. History & Culture. Asian History East Asia Basics A Guide to Gift-Giving Etiquette in Chinese Culture Mind Your Manners: Your guide to Iranian customs & etiquette Respecting local customs is an important part of travelling. Nellie Huang shares insights from her trip to this Middle Eastern country

traditions ruling the chinese business system First you must know that hierarchy and the respect of elder is core value in Asia, especially in China. Forget hugs and friendly formalities, hand shake is the way to go Tags: etiquette expert ny, Chinese business etiquette, American etiquette, etiquette in China, American culture and etiquette, American business culture, cultural differences between America and China, Chinese business culture., multicultural etiquette training, Chinese cultur How to Distinguish Between Japanese and Chinese Cultures. China and Japan are two of the most well known countries in Asia. People in Western society often link the the two nations together (i.e., Chinese and Japanese, etc.)

China - Cultural Etiquette - e Diploma

 • Manners and Etiquette in Canada The stereotype of the polite Canadian may be cliché, but it does have some basis in reality. Canada is a nation with fairly strong conventions of social etiquette, and properly obeying and understanding these rules is an important way to fit in to broader Canadian society
 • japanese manners and etiquette Here's a word about good manners while living in Japan. Up to now, unless you've been living in a cave, you must have heard about taking off your shoes before entering a residence and not getting into a bath while still soapy, since others have already talked these issues to death
 • Funeral Customs by religion, Ethnicity, and Culture Sending red flowers or gifts of food are considered poor funeral etiquette. A donation to the family or a.
 • Nothing's as easy as sticking your foot in it when you're abroad. But don't worry. Here the do's and don'ts. Germans are great hand-shakers, and they like to do so both when arriving and when departing. It is common for a person who is joining a group to shake hands with every single.
 • Home > China Fascts > Chinese Culture and History > Traditions and Custom Traditions and Custom China is a country steeped in ancient customs and traditions of which the native people are proud
 • Business is all about making and receiving introductions, so be sure to be up on your email etiquette. 7 Email Etiquette Tips for Business Introductions

Etiquette demands that everybody stand when the judge enters the courtroom. La etiqueta exige que todos se levanten cuando el juez entra en la sala del tribunal business etiquette in singapore Think global, act local! Nothing could be truer of business decorum in the city-state, which is a place where Eastern and Western cultures and businesses meet, but may potentially collide if certain things are not taken into account Understanding the social etiquette of the country before visiting can help to make the experience less overwhelming. Chinese groups or families may ask to pose for a photo with you, especially.

9 Unspoken Rules of What to Wear to a Chinese Wedding Etiquette & Traditions. The Chinese tea ceremony is an intimate and meaningful Chinese wedding custom during a traditional Chinese wedding. Curious about the significance of the tea ceremony and what you need to prepare? Click to know more about the Chinese tea ceremony French table etiquette is quite demanding. There are so many rules which determined whether you'll have good manners or be rude, polite or impolite at the French table that I decided to summarize the French dining etiquette into these short bullet lists Business culture in Singapore Singapore is a multiethnic society comprising of Chinese, Malay, Indian and Eurasian communities. In most cases, you will encounter Singaporean Chinese as your business counterparts as they form the majority of the population

Expert etiquette tips for doing business in China - USA TODA

Joao Rodrigues was appointed to compile a history of the Jesuit mission in Japan, 1549-1620. This account describes the country, its peoples, their customs and culture, as well as Chinese astronom Etiquette in Switzerland: tips and pitfalls. Catherine McLean. Only by living here does one learn the customs and etiquette that make the country so much more. En. En DE FR ES RU JP IT. Info@ Three Letters and Six Etiquette of Traditional Chinese Wedding it was very important to follow a basic principle of Three. Chinese Etiquette 101. an oddly naked-looking tree imported en masse by the French when they controlled this eight-kilometre swath of the city in the early part.

Chinese culture - Wikipedi

 • Business etiquette is a set of manners that is accepted or required in a profession. Often upheld by custom, it is enforced by the members of an organization. Often upheld by custom, it is enforced by the members of an organization
 • While restaurant etiquette standards have loosened in recent decades, formal dining conduct is still taught at finishing schools and etiquette classes, and they're honored at many fine-dining.
 • Etiquette 101: France. by Boris Kachka. October 16, 2007. Share via Twitter. But France's culture, after all, is Latin, and its language gave us the word etiquette (not to mention faux pas.
 • Business etiquette is not just knowing what to discuss during a business dinner or how to address colleagues; it is a way of presenting yourself in such a way that you will be taken seriously
 • EN 中文. Home; Explore Longevity and Prosperity: Understanding Ancient Chinese's Birth Etiquette and Culture. 17 Feb 2019. Talk
 • Read more advice on business etiquette. Royale Scuderi is a freelance writer and success coach. She is the founder of Productive Life Concepts and has been featured on top rated blogs such as Stepcase Lifehack and The Huffington Post

Typisch Chinees: Rochelen en Spugen in China

 • Tea Etiquette Guide The gaiwan (Chinese covered cup) is held, when not drinking from it, very much like a teacup and saucer are held. To drink from the gaiwan,.
 • According to K. C. Chang, the editor of Food in Chinese Culture, few other cultures are as food oriented as the Chinese
 • imize those awkward gaffes? Customs and Etiquette in Italy: 15 Things Every Visitor Should Know.
 • Manguru rapportage Marco De Groen mijn Nederlandse enhaar Chinese gewoonten en dat leidde tot de nodige fouten. woorden als etiquette en ethics meestal.
 • Table Manners and Dining Etiquette For Meals in a Social or Professional Setting. By Debby Mayne. Updated 01/16/19. Pin Share Email Studio Firma/Stocksy United

Chinese Etiquette, Manners, Proprieties and Customs Tip

 • Etiquette. Correct manners are very important among the Japanese. Also as a foreigner in Japan you should be familiar with at least the most basic rules
 • Learn Mandarin Chinese 24/7 from anywhere in the world with eChineseLearning - a premier Chinese school. 1-to-1 Skype lessons with professional, native tutors are the best way to learn Chinese effectively
 • Vanaf 4 mei 2010 wandelen Anita en Erik het coast to coast pad in Engeland. Deze Blog is een verslag van de wandeling. Engelse gewoonten. Met veel plezier.
 • Het Chinese nieuwjaarsfeest wordt gevierd op de eerste tot en met de vijftiende dag van de eerste maand van de Chinese kalender. Tegenwoordig duurt het echter geen 15 dagen meer maar is het teruggebracht tot een week. Een andere naam voor het Chinese Nieuwjaarsfeest is Chinees Lentefeest. Het wordt bepaald volgens de maankalender
 • Dec 15, 2015 · Wealthy Chinese want riding, royals as European etiquette becomes a status symbol I have seen the Chinese elite learning so quickly, says Sara Jane Ho of the Institute Sarita, which offers.

Video: Hoe te respecteren van de Chinese cultuur - wikisailor

Business Dining Etiquette - Part 1 of 3 Rothman Institute of Entrepreneurship at Fairleigh Dickinson University 9 years ago Top 10 Dos & Don'ts When Eating Dim Su Books Advanced Search Today's Deals New Releases Amazon Charts Best Sellers & More The Globe & Mail Best Sellers New York Times Best Sellers Best Books of the Month Children's Books Textbooks Kindle Books Audible Audiobooks Livres en françai An Introduction to Japanese Chopstick Etiquette How many times have you heard, No elbows on the table! or, Chew with your mouth closed.? Growing up I heard these every single night, so by the time I left my family nest and decided to travel, I was pretty confident in my table manners The Ultimate Guide to Tipping Etiquette The Ultimate Guide to Tipping Etiquette Here's how much you should be giving everyone from the bellhop to the barista Before going into details, it's important to note that the Chinese prefer establishing a friendship bond before closing any deal. Therefore, you should learn some Chinese business etiquette before going into any business meeting

CHINA..een land met zoveel andere gewoonte

Year Of The Boar 2019 - The 12 Animals Of The Zodiac In Japan. 2018.12.01 Bookmark. In the ancient Chinese calendar which was introduced in Japan around the 4th century AD, there are twelve animal signs used as symbols for each year Never intercept a pass. Snagging a roll out of the breadbasket or taking a shake of salt when it is en route to someone else is a no-no. Always use serving utensils to serve yourself, not your personal silverware. Why etiquette matters! Table Manners: Unfold your napkin and place it on your lap

Chinese thee en cultuur - YouTub

Forty-seven years ago today, Nixon grasped the hand of Chinese Premier Zhou Enlai, an image that represented a sea change in foreign relations for the two countries. Lesser known however, is the story of how those images were captured and broadcast around the world

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *